ABM Technológia

Csúcsszintű akkumulátorkezelés

Az akkumulátor élettartama fontos alkotóeleme a szünetmentes tápegység megbízhatóságának. Tekintettel arra, hogy az akkumulátorok elektrokémiai eszközök, teljesítményük fokozatosan csökken az idő előrehaladtával. A túl korai elhasználódás nagyobb költséget jelent a csere során elvégzett munka és a rövidebb szervizciklus miatt. Az elhasználódott akkumulátor váratlan terhelésvesztés kockázatát hordozza. A szünetmentes tápegység szokásos működése közben csak alkalmanként van szükség tartalék tápellátásra, és az akkumulátor „elhasználódása” erősen függ a teljes töltési folyamat kezelésétől. A túlzott töltés káros hatású valamennyi működési körülmény között.

Az akkumulátor élettartamának jelentős mértékű meghosszabbítása

Az Eaton megalkotta az ABM® technológiát, mely kifinomult logikát alkalmazva a töltés során meghosszabbítja a szelepszabályozott ólom-savas akkumulátorok élettartamát. A hagyományos töltési eljárásnál az akkumulátorok elektródái korrodálódnak és az elektrolit kiszárad. A folyamatos feltöltés miatt különösen igaz ez a készenléti üzemre. Az ABM alapvetően intelligensebbé teszi a töltési eljárást a felesleges töltés megakadályozása érdekében, nagymértékben késleltetve ezzel az elhasználódást. Az ABM további funkciója az akkumulátor állapotának megfigyelése, és riasztás az akkumulátor élettartamának végén (ha gyengülő akkumulátor-kapacitást érzékel). Optimalizálja a töltési időt is, mely a rövid időn belül ismétlődő áramkimaradásoknál nagyon előnyös. Az ABM-et több mint 15 éve alkalmazzuk és mostantól a 1100 kW-os határig minden UPS-be belekerül.

A felhasználói oldalon tapasztalható előnyök

•    Az akkumulátor állapotának prediktív és automatikus diagnózisa
•    Az akkumulátor élettartamának jelentős mértékű meghosszabbítása a hagyományos töltési eljárás alkalmazása esetén tapasztalt értékhez képest
•    Az akkumulátor töltési idejének optimalizációja a kettős töltési eljárással
•    Automatikus akkumulátor-töltési feszültségkompenzáció a 0 és +50 °C közötti hőmérséklet-tartományban

 

Az ABM-ciklus és üzemelése – hogyan működik?

Az ABM® alapötlete egy teljesen feltöltött akkumulátor nyugalmi üzemmódban hagyása az idő nagy részében, majd töltőáram rákapcsolása bizonyos időközönként. Kezdetben – a teljesen vagy részben lemerült akkumulátor feltöltésekor – a töltő állandó árammal kezdi a töltést az alkalmazott akkumulátor típusának megfelelően.
Amikor az akkumulátorfeszültség elér egy megadott szintet, a működés szinten tartó üzemmódra vált át egy szintén állandó, azonban kisebb feszültség használatával, biztosítva ezzel az optimális újratöltési időt. Az akkumulátort ezen a feszültségen tartják 24 órán keresztül, az első tesztpontig. Az ellenőrzés körülbelül egy percet vesz igénybe, és ezalatt az idő alatt feszültségcsökkenés-mérések történnek az akkumulátor töltődése során, melyek eredményei jelzik az akkumulátor állapotát. A szinten tartó töltés további 24 órán át folytatódik, továbbá ehhez adódik még az állandó áramú töltési idő 1,5-szörösével megegyező idő, mielőtt megkezdődne a nyugalmi üzemmód.

Ezen a ponton a töltés egy legfeljebb 28 napos időszakra megszakad – mintha le lennének választva az akkumulátorok. Az első 10 napon folyamatos figyelés alatt marad az akkumulátorfeszültség, és ha a feszültség 2,1 V/cella alá esik, az ABM újraindul töltés üzemmódban, és a felhasználó értesítést kap az akkumulátor nem megfelelő működéséről. Ha a feszültség 10 napos időszakot követően esik e szint alá, riasztás küldése nélkül folytatódik a töltés. Az algoritmus – röviden összefoglalva – három töltési fokozatot használ a működése során. Ennek eredményeképpen az akkumulátorok kisebb igénybevételnek vannak kitéve a hagyományos töltéshez képest. Az alábbi ábrán feszültség-megszakítások nélküli, tipikus akkumulátortöltési ciklus látható.
Kényelmi okokból a felhasználónak lehetősége van az ABM tiltására, és helyette választhatja a folyamatos, „állandó feszültségű” töltést, amelynek során a töltő állandó, szinten tartó feszültséget alkalmaz.

Hőmérsékletkompenzált töltő 0 °C és +50°C között, belső/külső méréssel

Az alapértelmezett beállítás az „ABM engedélyezve”. A töltő feszültségszintjei (alapértelmezett esetben) úgy vannak beprogramozva, hogy függjenek egy belső érzékelő méréseitől, tovább javítva az akkumulátor élettartamát. A külső akkumulátorokat el lehet látni hőmérsékletfüggő töltőfeszültséggel is. Ebből a célból környezetfigyelő érzékelővel (EMP) felszerelt Web/SNMP kártya szükséges. Választható Web/SNMP-kártya EMP-érzékelővel, külső akkumulátorszekrény vagy rack hőmérsékletméréséhez.

Választható Web/SNMP-kártya EMP-érzékelővel, külső akkumulátorszekrény vagy rack hőmérsékletméréséhez

Az ABM® technológiát ismertető angol nyelvű videó itt elérhető: ABM videó